Musaka to grecka zapiekanka z bakłażana i mięsa jagnięcego.
składniki:
- 600 g bakłażana
- oliwa
- 2 czerwone cebule
- 500 g jagnięciny mielonej
- 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- cynamon
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- 1 kieliszek wytrawnego białego wina
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Sos:
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 400 ml mleka
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- parmezan
- 2 jajka
przyrządzanie:
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















