Musaka to grecka zapiekanka z bakłażana i mięsa jagnięcego.
składniki:
- 600 g bakłażana
- oliwa
- 2 czerwone cebule
- 500 g jagnięciny mielonej
- 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- cynamon
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- 1 kieliszek wytrawnego białego wina
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Sos:
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 400 ml mleka
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- parmezan
- 2 jajka
przyrządzanie:
Bakłażany myjemy, kroimy w plastry o grubości 5 mm, solimy i odstawiamy na pół godziny. Następnie płuczemy je zimną wodą i osączamy na papierze kuchennym. Rozgrzewamy oliwę na patelni i podpiekamy na niej z każdej strony bakłażany na lekko brązowy kolor. Podpieczone plastry odkładamy na papier kuchenny. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Cebulkę obieramy, kroimy w kostkę. Podsmażamy razem z mielonym mięsem na oliwie. Dodajemy pomidory, przecier pomidorowy, cynamon, ziele angielskie, solimy, pieprzymy, wlewamy wino i wszystko razem dusimy, mieszając. Powinien powstać jednolity, gęsty sos. Po zdjęciu z ognia studzimy, dodajemy jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki i mieszamy. W płaskiej foremce układamy na przemian warstwę bakłażanów i warstwę mięsnej masy – na wierzchu powinny być bakłażany. Robimy sos: roztapiamy masło, dodajemy do niego mąkę, mieszając. Zdejmujemy rondelek z ognia i stopniowo, cały czas mieszając trzepaczką do jajek, dolewamy mleko. Jeszcze raz gotujemy, mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy go solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodajemy parmezan. Sos lekko studzimy i wbijamy do niego 2 jajka. Starannie mieszamy. Polewamy sosem musakę i zapiekamy w piekarniku przez 45 minut
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem