Typowym greckim daniem jest musaka, czyli zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym. Oto najlepszy przepis!
składniki:
- 6 ziemniaków pokrojonych w plastry
- 4 bakłażany pokrojone w plastry
- sól
- oliwa
- 700 g mięsa mielonego
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 150 ml białego wina
- 1 mała puszka pomidorów
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- oregano
- cynamon
- gałka muszkatołowa
- olej do smażenia
- sos: 100 g masła
- 100 g mąki
- 1/2 l mleka
- 2 żółtka
- gałka muszkatołowa
- garść tartego parmezanu
przyrządzanie:
Bakłażany posól i odstaw na godzinę, aby puściły sok. Następnie osusz na ręczniku papierowym, przełóż na wysmarowaną oliwą blachę i posmaruj oliwą z góry. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C, piecz przez 15 minut, a następnie obróć je na drugą stronę i piecz, aż będą miękkie. Ziemniaki obierz, pokrój w plastry, usmaż na oleju, aż będą miękkie i rumiane, a następnie osusz na ręczniku papierowym. Przygotuj mięso: posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę zeszklij na oleju. Dodaj jagnięcinę i smaż razem, aż mięso zmieni kolor na brązowy. Następnie wlej wino, zagotuj, odparuj i dodaj pomidory oraz przyprawy. Duś, aż całość zgęstnieje. Przygotuj sos: na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i chwilę smaż, mieszając. Zwiększ gaz, wlej mleko i mieszaj intensywnie, by nie powstały grudki. Gdy sos się zagotuje, zmniejsz ogień, dodaj przyprawy i gotuj, cały czas mieszając, aż sos będzie gęsty. Gdy lekko przestygnie, dodaj żółtka, parmezan i wymieszaj. Na dużej blasze lub w naczyniach żaroodpornych układaj naprzemiennie warstwy: plastry ziemniaków, warstwa mięsa, warstwa bakłażanów, warstwa mięsa, warstwa bakłażanów, biały sos, a na wierzch tarty parmezan. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 30 minut.