Mieszkańcy południa Europy rozkoszować się mogą tą efektowną potrawą przez cały rok. U nas najlepiej przygotowywać ją na przełomie lata i jesieni, kiedy warzywa są pełne smaku i aromatu.
czas: około 40 minut
liczba porcji: 4
składniki:
1 bakłażan
1 cukinia
2 mięsiste pomidory
200 g sera Mozarella
sól
pieprz
oregano
oliwa z oliwek
przyrządzanie:
Bakłażan pokroić na bardzo cienkie plastry (około 0,5 cm) po długości. Cukinię pokroić w plasterki. Pomidory przekroic na pół. Skropione oliwą warzywa położyć na blaszce (pomidory miąższem do góry) pod rozgrzanym grillem elektrycznym lub na tacce na grillu ogrodowym. Opiekać 5-8 minut. Doprawić solą, pieprzem oraz oregano. Na każdym kawałku ułożyć cienkie plasterki sera mozarella. Opiekać koło 10 minut.
uwagi:
Bardzo dobrze do potrawy pasuje przyprawiony na ostro ziołowy sos z jogurtu naturalnego.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













