Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Grillowane warzywa z fetą

Grecja w tym roku to był jeden z ulubionych wakacyjnych kierunków Polaków. Na pewno każdy z odwiedzających ten kraj ceni sobie ich wyjątkowe potrawy w których zawsze jest duża ilość warzyw, a także narodowy ser – feta. Jesienią warto przypomnieć sobie ten wakacyjny czas i przygotować zapiekaną fetę z warzywami, na które u nas teraz jest właśnie sezon.

feta z piekarnika_pop

liczba porcji: 4 osoby

składniki:

  • opakowanie sera feta (wybierz prawdziwy ser feta, niektóre odpowiedniki mogą się rozpuścić pod wpływem temperatury)
  • 1 średni bakłażan
  • 1 średnia cukinia
  • 1 duża papryka kolorowa
  • 1 papryczka pepperoni
  • 1 czerwona cebula
  • suszony tymianek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

przyrządzanie:

Wszystkie warzywa umyj. Bakłażana pokrój w grube plastry, posyp solą i odstaw na 20 min. żeby wypuścił sok. Opłucz i usmaż na suchej patelni grillowej z obu stron. Tak przygotowany bakłażan po pierwsze nie będzie gorzki, a poza tym nie nasiąknie tłuszczem podczas pieczenia.

W żaroodpornym naczyniu ułóż plastry bakłażana, następnie pokrojoną w plasterki cukinię, paprykę pokrojoną w paski. Następnie fetę pokrojoną w dużą kostkę. Całość posyp talarkami cebuli, papryczką pepperoni drobno posiekaną, dużą ilością tymianku i skrop oliwą z oliwek.

Feta jest słona, jednak jeśli ktoś lubi bardzo słone potrawy może całość oczywiście doprawić dodatkową jej porcją.
Całość zapiekaj 30 min. w piekarniku z opcją grilla.