Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Grillowanie, czyli jeden z najzdrowszych sposobów przygotowania posiłków

Długo oczekiwany sezon na ucztowanie w plenerze nareszcie się rozpoczął. Nasze grillowane menu często ulega zmianie, bywa rozszerzane o nowe smaki, zazwyczaj przyprawy, dodatki i sosy. Jednak w centrum uwagi zawsze pozostaje mięso w postaci: różnorodnych kiełbasek, szaszłyków i ulubionych porcji drobiu. Co i jak długo grillować? Podpowiadamy jak przygotować smaczny i zdrowy posiłek na grillu.

its-summer-during-christmas-in-south-africa-so-locals-head-to-the-braai-an-african-grill-to-cook-up-lamb-turkey-and-pork

Grillujemy w czasie i przestrzeni

Aby nasze dania mięsne z grilla zachwyciły domowników, warto przez kilka godzin przechować je w ulubionej marynacie – indywidualnie dobranych ziołach. W trakcie przygotowania posiłku na grillu pamiętajcie, że czas pozostawienia mięsa na rozgrzanym ruszcie jest uzależniony od gatunku mięsa, wielkości porcji i temperatury paleniska. Najpopularniejsze i łatwe jest grillowanie wieprzowiny i drobiu, które najczęściej są podpiekane we wnętrzu aluminiowego worka lub folii. Do ich przygotowania najefektywniejsze będą grille z pokrywą, która sprawiają, że na ruszcie panuje wyrównana, stała temperatura. Ważne, aby wieprzowina była grillowana w temperaturze nieprzekraczającej 75 stopni, zbyt wysoka spowoduje przypalenie wierzchniej powłoki mięsa. Dodatkowo powinniśmy pamiętać, że mięso w workach aluminiowych grilluje się do czasu aż stanie się miękkie, a marynata zacznie robić się klarowna. Wieprzowinę, różne jej porcje grillujemy w innym okresie czasu. I tak mięsa pozostawione na ruszcie ze średnio rozgrzanym paleniskiem potrzebują grillowania z obu stron: kiełbaski wieprzowe – 5-6 minut – nie zapomnijcie ich „ponacinać” nożem, karkówka – 5-6 minut, żeberka – 15-25 minut, polędwica wieprzowa – 6-8 minut. Cierpliwości wymagają od nas skrzydełka – 25-30 minut. Dość szybko przyrządzimy kurczaka bez kości 6-8 minut oraz warzywa – 5-6 minut.

Pamiętaj! Nie grilluj mięsa zbyt długo, bo stanie się ono suche i łykowate, a co za tym idzie ciężkostrawne i ubogie w wartości odżywcze. Grillowane potrawy podawaj z dużą ilością warzyw i owoców. Grillowana uczta powinna obfitować także w różnego rodzaju sałatki.

Czytaj dalej!