Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Grillowany kurczak w sosie pieprzowym

Aromatyczny sos pieprzowy podany z grillowanym kurczakiem to nasza propozycja na dzisiejszy obiad! Co wy na to?

french-fries-932849_640

liczba porcji:

składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 1/2 opakowania marynowanego zielonego pieprzu
  • 300 ml śmietany 18%
  • 1/5 kostki masła
  • garść mąki pszennej
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

przyrządzanie:

1.Każdą z piersi kurczaka przekroić na 2 części tak, aby powstały kotlety. Mięso włożyć do miseczki, posolić, popieprzyć i zalać 1/4 szklanki oliwy z oliwek, wymieszać.

2. Tak przygotowane porcje marynować przez 20 minut w lodówce, po czym piec na grillu (elektrycznym, lub w piekarniku z funkcją grilla, lub na tradycyjnym grillu) do lekkiego zrumienienia.

3. Do rondelka wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i wrzucany 1/2 słoiczka pieprzu zielonego (ziarna + marynata). Całość chwilę podgrzewamy, po czym dodajemy śmietanę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę, energicznie mieszając i nie pozwalając, żeby zasmażka nam się zrumieniła.

4. Zasmażkę wrzucamy do rondelka z pieprzem i śmietaną, całość mieszamy i trzymamy na ogniu do momentu, aż sos zacznie gęstnieć. Doprawiamy do smaku szczyptą soli.