Aromatyczny sos pieprzowy podany z grillowanym kurczakiem to nasza propozycja na dzisiejszy obiad! Co wy na to?
liczba porcji:
składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 1/2 opakowania marynowanego zielonego pieprzu
- 300 ml śmietany 18%
- 1/5 kostki masła
- garść mąki pszennej
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
przyrządzanie:
1.Każdą z piersi kurczaka przekroić na 2 części tak, aby powstały kotlety. Mięso włożyć do miseczki, posolić, popieprzyć i zalać 1/4 szklanki oliwy z oliwek, wymieszać.
2. Tak przygotowane porcje marynować przez 20 minut w lodówce, po czym piec na grillu (elektrycznym, lub w piekarniku z funkcją grilla, lub na tradycyjnym grillu) do lekkiego zrumienienia.
3. Do rondelka wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i wrzucany 1/2 słoiczka pieprzu zielonego (ziarna + marynata). Całość chwilę podgrzewamy, po czym dodajemy śmietanę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę, energicznie mieszając i nie pozwalając, żeby zasmażka nam się zrumieniła.
4. Zasmażkę wrzucamy do rondelka z pieprzem i śmietaną, całość mieszamy i trzymamy na ogniu do momentu, aż sos zacznie gęstnieć. Doprawiamy do smaku szczyptą soli.