Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Grillowany kurczak w sosie pieprzowym

Aromatyczny sos pieprzowy podany z grillowanym kurczakiem to nasza propozycja na dzisiejszy obiad! Co wy na to?

french-fries-932849_640

liczba porcji:

składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 1/2 opakowania marynowanego zielonego pieprzu
  • 300 ml śmietany 18%
  • 1/5 kostki masła
  • garść mąki pszennej
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

przyrządzanie:

1.Każdą z piersi kurczaka przekroić na 2 części tak, aby powstały kotlety. Mięso włożyć do miseczki, posolić, popieprzyć i zalać 1/4 szklanki oliwy z oliwek, wymieszać.

2. Tak przygotowane porcje marynować przez 20 minut w lodówce, po czym piec na grillu (elektrycznym, lub w piekarniku z funkcją grilla, lub na tradycyjnym grillu) do lekkiego zrumienienia.

3. Do rondelka wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i wrzucany 1/2 słoiczka pieprzu zielonego (ziarna + marynata). Całość chwilę podgrzewamy, po czym dodajemy śmietanę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę, energicznie mieszając i nie pozwalając, żeby zasmażka nam się zrumieniła.

4. Zasmażkę wrzucamy do rondelka z pieprzem i śmietaną, całość mieszamy i trzymamy na ogniu do momentu, aż sos zacznie gęstnieć. Doprawiamy do smaku szczyptą soli.