
Klasyczna włoska przekąska. Do przyrządzenia przez każdego
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 25 minut
liczba porcji: 4
składniki:
200 gram mąki pszennej
80 ml wody
50 ml oliwy
łyżeczka suchych drożdży
pół łyżeczki cukru
łyżeczka soli
przyrządzanie:
Mąkę wymieszać z ponad połową oliwy, wodą, solą, drożdżami i cukrem, tak by powstało elastyczne, łatwoformowalne ciasto. Odłożyć ciasto na 15 minut. Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta i w rękach (oprószonych mąką) formować wałki o grubości pół centymetra. Grissini przed włożeniem do pieca smarować oliwą przy pomocy pędzelka. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut, a dokładniej do momentu, aż się zarumienią.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













