Skoro mamy Jesień warto sięgać po sezonowe i lokalne owoce. Jabłka i gruszki sprawdzają się idealnie. Dlatego dzisiaj sprawdzony przepis na gruszki zapiekane w winie! Mniam!
składniki:
- 1-2 gruszki
- 1+2 łyżki cukru
- 1/2 szklanki wina półwytrawnego lub półsłodkiego, białe lub czerwone
- szczypta wanilii w proszku lub ziarna świeżej wanilii(może być cynamon lub mielone goździki)
przyrządzanie:
- Gruszki obierz ze skórki. Przetnij na pół. Przy pomocy ostrej łyżeczki usuń gniazdo nasienne.Ostrym nożem ponacinaj gruszkę gość głęboko, uważając by jej nie przeciąć.
Przenieś gruszkę na naczynie do pieczenia.
Posyp 1 łyżką cukru.
Posyp szczyptą wanilii.
Podlej winem.
Wstaw do piekarka nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Po 15 minutach otwórz piekarnik i posyp całość resztą cukru.
Podczas pieczenia otwórz 2-3 razy piekarnik i polewaj gruszkę powstałym sosem.