Ciasto czekoladowe z gruszkami w środku. Wygląda pięknie.
składniki:
- 200 g - mąki
- 2 łyżki - kakao
- 100 g - cukru
- 175 g - masła
- 1 - jajko
- 5 - gruszek
-
Krem
- 250 g - serka ricotta
- 2 - jajka
- 3 łyżki - cukru
- 1 łyżka - cukru waniliowego
przyrządzanie:
Mąkę przesiać z kakao. Dodać cukier. Wysiekać z zimnym masłem. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wybić jajko. Wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Włożyć do woreczka i na godzinę wstawić do lodówki.
Gruszki umyć i obrać. Wyciąć gniazda nasienne, lecz owoce zostawić w całości – z ogonkami. Skropić sokiem z cytryny.
Zimne ciasto położyć na papierze do pieczenia. Przykryć folią spożywczą i rozwałkować. Na papierze przełożyć do formy (30 cm x 11 cm). Ciasto powinno znaleźć się na spodzie i bokach blaszki. Ułożyć gruszki – ogonkami do góry.
Ricottę utrzeć z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Kremem zalać gruszki.
Piec w temp. 180 st. C przez 45-60 minut. Wystudzić. Można oprószyć cukrem pudrem.