Propozycja idealna dla amatorów deserów i nie tylko. Deser nie tylko zniewala swoim słodkim, niepowtarzalnym smakiem, ale także pozwala zaspokoić tzw. "mały głód".
Składniki:
- 2 lub 3 gruszki
Krem:
- 2 szklanki mleka,
- 4 łyżki mąki,
- 4 żółtka lub 2 jajka,
- ok. pół szklanki cukru,
- kilka kropli esencji waniliowej;
Przygotowanie:
Gruszki umyj, obierz i przetnij na pół. Usuń gniazda nasienne. Jeśli owoce są twarde (nie dają się kroić łyżką), włóż je na chwilę do wrzącego syropu (czyli niewielkiej ilości mocno osłodzonej wody), odcedź i ułóż w salaterce.
Mąkę rozprowadź w kubku niewielką ilością zimnego mleka, resztę mleka zagotuj i wlej do niego powoli (stale mieszając) zawartość kubka. Zagotuj. Żółtka (lub całe jajka) utrzyj z cukrem i wanilią, połącz z gorącym mlekiem i stale mieszając, potrzymaj na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Zalej kremem gruszki.