Nietypowe połączenie gruszek i wytrawnego wina. Deser dla mających ochotę na coś zupełnie innego. Poznajcie przepis na aromatyczne gruszki w zupełnie innej odsłonie!
składniki:
- gruszki - 4 szt
- wino czerwone wytrawne - 1 i 1/2 szklanki
- woda - 1 szklanka
- ziele angielskie - 3 ziarna
- cynamon - 1 laska
- goździki - 4 szt
- kardamon - 1 strączek
- miód - 2 łyżki
przyrządzanie:
- Gruszki obierz, pozostawiając ogonki. Włóż do rondelka. Zalej winem i wodą, dodaj wszystkie przyprawy i miód. Gotuj ok 45 minut.
2. Owoce wyjmij na półmisek. Sos pozostały w garnuszku gotuj, aż część płynów wyparuje i zgęstnieje. Polej owoce ciepłym sosem.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe