Propozycja na ciekawy i pyszny deser.

składniki:
- 5 gruszek
- tabliczka czekolady gorzkiej
- cukier
- 100 ml mleka
- kieliszek rumu
przyrządzanie:
- Gruszki obierz, przekrój każdą wzdłuż na pół. Gotuj w osłodzonej wodzie do miękkości, ale nie rozgotuj.
- Rozpuść w rondlu czekoladę z mlekiem, dodaj rum i wymieszaj wszystko na gładki krem.
- Osącz gruszki, pokrój wzdłuż na plastry, ułóż na talerzykach i polej sosem czekoladowym.
- Podawaj na ciepło.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














