Mus czekoladowy na bazie kaszy gryczanej niepalonej / białej. Idealny pomysł na zdrowe śniadanie!
składniki:
- około 1/3 szklanki kaszy gryczanej NIEPALONEJ /BIAŁEJ! (do tego przepisu nie nadaje się kasza gryczana palona, ciemna)
- 3 szklanki mleka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 kostki czekolady
- 1 łyżka masła
- pół łyżeczki papryczki chili z proszku
przyrządzanie:
- Zaczynamy od ugotowania kaszy gryczanej niepalonej. Dodajemy szczyptę soli, masło, mleko. Całość gotujemy przez około 15 minut.
- Po tym czasie dodajemy miód, kostki czekolady, chili i kakao.
- Całość miksujemy blenderem. Można dodać jeszcze odrobinkę mleka, jeśli mus będzie za gęsty.
- Podajemy z bitą śmietaną i posypujemy papryczką chili.