• 4 porcje równych żeberek (każde z co najmniej 5 kostkami)
• 500g średnich pieczarek
• 2-3 dojrzałe pomidory
• 2-3 łyżki masła
• 1 średnia cebula
• Sos sojowy Kikkoman
• TABASCO®
• Pęczek włoszczyzny
• Ziele angielskie
• Kilka gałązek natki pietruszki i kopru
• Liść laurowy
• Cukier trzcinowy
• Sól, czarny pieprz
• Tłuszcz do smażenia
Żeberka oczyścić i umyć. W rondlu nastawić warzywny bulion (włoszczyzna, ziele angielskie, liść laurowy, opalona cebula, pomidory, sól, pieprz). Wrzucić do niego żeberka i gotować je do miękkości. Jak się ugotują wyjąć i delikatnie osuszyć. Na patelni rozgrzać olej i na nim przesmażyć żeberka aż nabiorą delikatnie brązowego koloru. Pod koniec zalać je syropem przygotowanym z sosu sojowego, cukru trzcinowego, TABASCO® i odrobiny bulionu. Dusić kilka minut aż sos trochę odparuje. Pieczarki oczyścić i pokroić w cząstki. Skarmelizować je na maśle. Doprawić solą i pieprzem. Obficie posypać posiekaną natką i koprem. Podawać razem z żeberkami.