Treściwe danie, specjał rodem ze Szwajcarii
składniki:
- pół kg chudej cielęciny
- sól, pieprz
- 400 g kurek
- 4 szalotki
- 2 łyżki oleju z kiełków
- 3 łyżki masła
- 120 ml wina białego wytrawnego
- 120 ml bulionu mięsnego
- 200 ml śmietany
- ok. 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
przyrządzanie:
- Mięso pokroić, doprawić solą i pieprzem. Kurki oczyścić, pokroić w cienkie plastry.
- Szalotki obrać, pokroić w kostkę. Olej z kiełków rozgrzać z 1 łyżką masła.
- Dodać mięso, smażyć 3-4 minuty na dużym ogniu. Wyjąć, trzymać w cieple, a do tłuszczu dodać resztę masła, roztopić i zeszklić na nim szalotkę.
- Dodać grzyby, mieszając usmażyć na rumiano, dodać do mięsa.
- Tłuszcz ze smażenia zlać, a osad ze smażenia wymieszać z winem, zagotować.
- Wlać bulion i śmietanę, zagotować na dużym ogniu. Sos zagęścić mąka ziemniaczaną wymieszana z wodą, doprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać mięso z grzybami.
- Podawać z plackami ziemniaczanymi