Treściwe danie, specjał rodem ze Szwajcarii

składniki:
- pół kg chudej cielęciny
- sól, pieprz
- 400 g kurek
- 4 szalotki
- 2 łyżki oleju z kiełków
- 3 łyżki masła
- 120 ml wina białego wytrawnego
- 120 ml bulionu mięsnego
- 200 ml śmietany
- ok. 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
przyrządzanie:
- Mięso pokroić, doprawić solą i pieprzem. Kurki oczyścić, pokroić w cienkie plastry.
- Szalotki obrać, pokroić w kostkę. Olej z kiełków rozgrzać z 1 łyżką masła.
- Dodać mięso, smażyć 3-4 minuty na dużym ogniu. Wyjąć, trzymać w cieple, a do tłuszczu dodać resztę masła, roztopić i zeszklić na nim szalotkę.
- Dodać grzyby, mieszając usmażyć na rumiano, dodać do mięsa.
- Tłuszcz ze smażenia zlać, a osad ze smażenia wymieszać z winem, zagotować.
- Wlać bulion i śmietanę, zagotować na dużym ogniu. Sos zagęścić mąka ziemniaczaną wymieszana z wodą, doprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać mięso z grzybami.
- Podawać z plackami ziemniaczanymi
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














