- 50 dag żołądków drobiowych
- włoszczyzna (bez kapusty)
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- sos sojowy
- pęczek koperku
- sól
- pieprz
Żołądki bardzo dokładnie oczyścić i kilka razy opłukać. Zalać osoloną wodą, gotować około 30 minut. Jarzyny umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Gdy żołądki będą na wpół miękkie, dodać warzywa i gotować razem do miękkości. Podroby wyjąć w wywaru, pokroić w niewielkie paseczki. Włoszczyznę osączyć na sicie i pokrajać w plasterki. Cebulę obrać, opłukać, posiekać w drobną kostkę. W dużym rondlu roztopić masło. Przełożyć do niego mięso i warzywa, wlać śmietanę i dodać cebulę. Smażyć kilka minut na wolnym ogniu, przez cały czas mieszając. Doprawić do smaku sosem sojowym i pieprzem. Koperek umyć, osączyć i posiekać. Posypać nim potrawę. Gulasz podawać z kaszą gryczaną lub pieczywem.