Przepis na gulasz hiszpański idealny na każdą okazję, znakomicie komponuje się na wszelkiego rodzaju uroczystościach.
Składniki:
- 80 dkg schabu ( mogą być piersi z kurczaka )
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule
- 3 pomidory
- strąk czerwonej papryki
- puszka ananasa
- 3 ząbki czosnku
- posiekany swieży imbir lub ok. łyżeczki sproszkowanego
- curry
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę ze zmiażdżonym czosnkiem. Obsmażyć pokrojone na małe kawałki mięso. Oczyścić paprykę z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki, a obrane pomidory ze skórki w plasterki. Warzywa dodać do mięsa i dusić razem przez 45 min. cały czas doglądając. W połowie duszenia dodać pokrojonego w drobne cząstki ananasa wraz z zalewą. Posypać solą i pieprzem, dodać imbir i curry. Dusić jeszcze przez 5 min. Potrawę podawać z ryżem lub ze świeżym pieczywem.