Przepis na klasyczny gulasz warzywno-pieczarkowy. Koniecznie wypróbuj.
składniki:
- 500 g pieczarek
- 200 g pęczaku
- 3 cukinie
- cebula
- marchew
- papryka zielona
- papryka czerwona
- puszka pomidorów krojonych w zalewie
- 3 ząbki czosnku
- olej
- zioła prowansalskie
- bazylia
- pieprz
- sól
przyrządzanie:
- Pęczak opłucz na sicie, zalej trzema szklankami wody i gotuj (ok. 30 min), aż wchłonie płyn. Przelej zimna wodą. Warzywa obierz, umyj i pokrój w plasterki. Cebulę podsmaż na złoto na oleju.
- Dodaj paprykę, pieczarki, marchew i cukinię. Gdy składniki się zeszklą, dołóż pomidory i pęczak. Wymieszaj.
- Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem.
- Duś na małym ogniu 15 minut.