Do przygotowania gulaszu po węgiersku polecamy mięso wołowe. Gulasz wspaniale smakuje z plackami ziemniaczanymi lub kluskami śląskimi, do tego ulubiona sałatka.
składniki:
- 600 g mięsa wołowego
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- 700 ml bulionu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżka mąki
- sól
przyrządzanie:
- Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę, oprószam solą i smażę na maśle. Dodaję słodką i ostrą paprykę.
- Cebulę kroję w drobną kostkę, dodaję do mięsa, zalewam bulionem i duszę, aż mięso będzie miękkie.
- Następie zagęszczam sos: mąkę mieszam z zimną wodą, wlewam do gulaszu, dokładnie mieszam i dusze jeszcze przez 5 minut.
- Gotowy gulasz podaję z kluskami śląskimi.
uwagi: