Doskonały gulasz węgierski autorstwa Pani Magdy Gessler.

składniki:
| łopatka wieprzowa bez kości | 700 g |
| cebule | 2 |
| czosnek | 2 ząbki |
| ziemniaki | 300 g |
| olej | 3 łyżki |
| mielona papryka | 1 łyżka |
| kminek | szczypta |
| czerwona papryka | 2 |
| pomidory | 300 g |
| sól i pieprz |
przyrządzanie:
Mięso pokroić w kostkę. Obrać i posiekać cebule i czosnek. Obrać i pokroić w duża kostkę ziemniaki. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Włożyć czosnek, cebulę a po chwili mieloną paprykę, kminek i mięso. Smażyć aż mięso się zrumieni. Dolać 600 ml wody i gotować po d przykryciem aż mięso będzie miękkie (ok 60 minut). Pomidory obrać i pokroić w kostkę, paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Dodać paprykę i pomidory do garnka. Gotować jeszcze 20 minut aby zgęstniało. Doprawić solą i pieprzem. Można posypać świeżą pietruszką. Podawać z pieczywem.
















