Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Gulasz wołowy z ananasem

  • 1 mały ananas
  • 3 szalotki
  • 10 dag płatków migdałowych
  • 75 dag polędwicy wołowej
  • 2 łyżki masła
  • 250 g śmietany kremówki
  • 1 szklanka rosołu
  • odrobina pieprzu cayenne
  • szczypta mielonej kolendry
  • sok z cytryny
  • mięta
  • sól
  • pieprz

Z ananasa odciąć gruby plaster z góry i z dołu, obrać ze skórki, a oczka wyciąć. Owoc podzielić wzdłuż na ćwiartki, usunąć twardy środek i pokroić resztę na kawałki. Szalotkę obrać i pokroić w kostkę. Migdały usmażyć na patelni na złotobrązowy kolor. Odłożyć łyżkę migdałów, pozostałe drobno zmielić. Mięso pokroić najpierw na cienkie plastry, a potem na pasma i obsmażyć na maśle na dużym ogniu. Przyprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni i postawić w ciepłym miejscu. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć szalotkę i wlać rosół. Zagotować. Dodać mielone migdały, przyprawy i troszkę soku z cytryny i chwilę gotować. Mięso i ananasa włożyć do sosu i podgrzać. Miętę umyć, osączyć i pokroić listki w drobne pasemka. Dodać do potrawy. Przybrać listkami mięty i migdałowymi płatkami.