Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Gulasz wołowy z piwem

Dodatek piwa znakomicie współgra ze smakiem wołowiny duszonej z pieczarkami i marchewką

czas: 20 minut + 135 minut duszenia

liczba porcji: 4

składniki:
500 g chudej wołowiny na gulasz
2 duże marchewki
2 cebule
300 g pieczarek
300 ml jasnego piwa
200 ml bulionu wołowego
3 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
2 łyżki oleju
po kilka ziaren piperzu i ziela angielskiego
3 liście laurowe
po szczypcie suszonego tymianku, majeranku i oregano
1/2 suszonej papryczki chilli
szczypta kminku
1 łyżka octu winnego
1 łyżka brązowego cukru
sól, pieprz



przyrządzanie:

Pokrojone w dużą kostkę mięso oprószyć solą i pieprzem, a następnie mąką. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na dużym ogniu z każdej strony przez 3 – 4 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć na żaroodpornego naczynia. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę, dorzucić do wołowiny, usmażyć marchewkę pokrojoną w talarki, a następnie pokrajane w paski pieczarki. Warzywa dorzucić do wołowiny, wlać bulion, piwo, dodać zioła, pieprz i ziele angielskie, liście laurowe, pokruszoną chilli oraz kminek. Dodać również cukier i ocet winny. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 14 stopni. Dusić 90 minut, po czym zdjąć pokrywkę i dusić kolejne 45 minut. Podawać z kopytkami lub ziemniakami z wody.