W takie chłody obiad powinien być sycący i mocno rozgrzewający. Idealny pomysł to danie jednogarnkowe. Gulasz wołowy z warzywami poleca się!
składniki:
- 600 g mięsa wołowego
- 200 ml wina czerwonego półwytrawnego
- 500 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki oleju
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 50 g suszonych śliwek
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- Mięso kroję w kostkę, oprószam solą, pieprzem, obtaczam w mące. Podsmażam w garnku do zrumienienia.
- Wlewam wino oraz bulion, zmniejszam płomień.
- Cebulę kroję w piórka, czosnek rozgniatam, podsmażam na patelni.Wrzucam do garnka.
- Paprykę, marchewkę, pietruszkę oraz śliwki kroję na mniejsze kawałki, dodaję do gulaszu.
- Całość duszę przez 1,5 godziny często mieszając.
- Gulasz podaję z kaszą gryczaną i chlebem.