Lubicie ryby i owoce morza? A co powiecie na gulasz z dorsza, z pomidorami i warzywami? Zdrowy, pełnowartościowy posiłek!
składniki:
- 800 g filetów z dorsza
- 1 l wody
- 200 ml dobrego białego wina
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka tymianku
- 5 kuleczek ziela angielskiego
- 2-3 listki laurowe
- 2 pietruszki
- 4 łodygi selera naciowego
- 2 marchewki
- 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
- 2 cebule
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki oliwy
przyrządzanie:
Cebule drobno poszatkuj, przysmaż w rondlu, dodając po 2-3 minutach obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Marchewkę i pietruszkę umyj, obierz, pokrój w drobną kostkę i dodaj do rondla. Smaż na oliwie, mieszając. Na koniec do warzyw dodaj pokrojone w cienkie plasterki łodygi selera naciowego oraz liść laurowy i ziele angielskie. Do rondla wlej także wino i duś chwilę, dodaj puszkę pomidorów, posiekaną natkę i tymianek. Do rondla wlej wodę, przypraw solą i pieprzem, duś ok. 10-15 min na średnim ogniu. Dorsza w całości włóż do gulaszu, garnek przykryj pokrywką i duś jeszcze kilka minut, aż dorsz “dojdzie”. Następnie delikatnie pomieszaj cały gulasz, dzieląc dorsza na mniejsze kawałki.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem