
Rodzaj białego sera z Grecji
Biały ser wytwarzany jest z mieszaniny mleka owczego i koziego – czasem stosuje się też domieszkę mleka krowiego. Kiedy jest świeży, jest miękki sprężysty, kiedy zaś dojrzeje robi się słonawy i twardy. Jest powszechnie stosowany w greckiej kuchni.
Można go grillować, smażyć, używać do zapiekanek, Często jest też spożywany samodzielnie, jako osobne danie.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













