Przepis na pyszne wegetariańskie burgery
składniki:
- mała czerwona papryka
- cebula
- ząbek czosnku
- łyżeczka kminku mielonego
- łyżeczka kolendry mielonej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 400 g ciecierzycy z puszki
- 4 łyżki świeżej kolendry
- 75 g razowej bułki tartej
- łyżka oleju
- 4 bułki do hamburgerów
- 2 pomidory
- marchew
- sól
- pieprz
- 4 łyżki jogurtu naturalnego light
- kawałek ogórka
- łyżka świeżej kolendry
- sól
- czosnek w proszku
przyrządzanie:
- W misce wymieszaj wszystkie składniki sosu i odstaw do schłodzenia. Posiekaj cebulę i paprykę. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i sok z cytryny. Wszystko wrzuć do rondelka, doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez 5 minut.
- Odsączoną ciecierzycę, pokrojone w kostkę ziemniaki i tofu rozgnieć dokładnie w misce. Dodaj cebulę z czosnkiem oraz posiekana kolendrę, przypraw sola i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, podziel na 4 porcje i uformuj burgery. Obtocz je w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż burgery po 5 minut z każdej strony. Odsącz z tłuszczu.
- Pomidory pokrój w plastry, marchew zetrzyj na tarce. na spodzie każdej bułki ułóż plastry pomidora, tartą marchew i burger oraz łyżkę sosu.