Przepis na pyszne wegetariańskie burgery

składniki:
- mała czerwona papryka
- cebula
- ząbek czosnku
- łyżeczka kminku mielonego
- łyżeczka kolendry mielonej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 400 g ciecierzycy z puszki
- 4 łyżki świeżej kolendry
- 75 g razowej bułki tartej
- łyżka oleju
- 4 bułki do hamburgerów
- 2 pomidory
- marchew
- sól
- pieprz
- 4 łyżki jogurtu naturalnego light
- kawałek ogórka
- łyżka świeżej kolendry
- sól
- czosnek w proszku
przyrządzanie:
- W misce wymieszaj wszystkie składniki sosu i odstaw do schłodzenia. Posiekaj cebulę i paprykę. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i sok z cytryny. Wszystko wrzuć do rondelka, doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez 5 minut.
- Odsączoną ciecierzycę, pokrojone w kostkę ziemniaki i tofu rozgnieć dokładnie w misce. Dodaj cebulę z czosnkiem oraz posiekana kolendrę, przypraw sola i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, podziel na 4 porcje i uformuj burgery. Obtocz je w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż burgery po 5 minut z każdej strony. Odsącz z tłuszczu.
- Pomidory pokrój w plastry, marchew zetrzyj na tarce. na spodzie każdej bułki ułóż plastry pomidora, tartą marchew i burger oraz łyżkę sosu.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














