Herbata jesienią musi nie tylko smakować, ale przede wszystkim rozgrzewać. Spróbuj tej z rumem i wiśniówką.
[caption id="attachment_187791" align="aligncenter" width="899"] fot. Pinterest[/caption]składniki:
- herbata w torebkach – 3 szt.
- pomarańcza – 0,5 szt.
- czerwone wino wytrawne – 400 ml
- laska cynamonu – 1 szt.
- goździki – 3 szt.
- brązowy cukier – 80-100 g
- rum – 30 ml
- wiśniówka – 30 ml
przyrządzanie:
KROK 1: ZAPARZAMY HERBATĘ
Torebki z herbatą zalewamy 400 ml wrzącej wody i zaparzamy przez 4 minuty. Następnie torebki wyjmujemy.
KROK 2: WYCISKAMY SOK Z POMARAŃCZY
Pomarańczę sparzamy, skórkę cienko obieramy za pomocą obieraczki do warzyw, miąższ wyciskamy. Skórkę i sok powoli podgrzewamy z herbatą, winem, cynamonem, goździkami, mieszając, nie doprowadzając mieszanki do wrzenia.
KROK 3: DODAJEMY RUM I WIŚNIÓWKĘ
Dodajemy rum i wiśniówkę, herbatę myśliwską dodatkowo słodzimy według uznania i przelewamy przez sitko do filiżanek lub szklanek. Podajemy gorące.