Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Historia Sylwestrowego Szampana!

Magiczne bąbelki szampana bojaźliwym dodają odwagi, skromnych czynią bardziej frywolnymi, zaś wielu uskrzydlają, pobudzając do wzniosłych uczuć. Wspaniały orzeźwiający bukiet szampana przewyższa inne wonie, napełniając nas radosnym oczekiwaniem.

Jak powstał szampan, często porównywany z napojem bogów?

Wynalazcą tego wspaniałego trunku był w XVII wieku zakonnik z francuskiego klasztoru w Hautvilles, zarządca piwnic, Dom Perignon. Zainteresował się on wtórną fermentacją wina, w trakcie której powstają słynne bombelki. Całe lata udoskonalał ten proces, nie mógł sobie jednak poradzić z problemem utrwalenia efektu tzw. drugiej fermentacji. Kwestię tę rozwiązała w sto lat później pani Clicquot, wdowa po producencie win. Odtąd rozpoczęła się we Francji masowa produkcja szampana.

Skąd pochodzi?

Swą nazwę zawdzięcza Szampanii, krainie historycznej w północno-wschodniej Francji. Pinot Noir, Pinot Meunier i Chardonnay to gatunki winogron pochodzące właśnie stamtąd i najlepiej nadające się do produkcji szampana. Jego słodki smak osiąga się dodając w pewnej fazie producji cukier. Stopień słodkości określa się w j. francuskim: brut (bardzo wytrawne), tres-sec (nieco mniej wytrawne), doux (słodkie). Przy nazwie francuskiego szampana obok w/w stopnia słodyczy, zawsze podaje się z jakiej firmy on pochodzi. Do bardziej znanych należą francuskie wytwórnie m.in. Heidsieck Monopole, Eugen Cliquot, Henri Abele czy Louis Roederer. Szampan marki Dom Perignon należy do najdroższych na świecie.

Najlepiej gdy jest młody…

Szampan produkuje się dwoma sposobami: metodą klasyczną, butelkową, ma on wówczas szlachetniejszy smak i lepszą markę oraz, w sposób bardziej masowy, w zbiornikach. Win musujących szampańskich (Vin de Champagne) nie należy mylić z winami gazowanymi, sztucznie nasycanymi dwutlenkiem węgla.

W przeciwieństwie do win najlepszymi są szampany młode. Ich jakość i szczególnie dobry rok dla uprawy winorośli i produkcji szampana uwidocznione są na etykietach. Szampany pochodzące z gorszych roczników nie posiadają daty na etykiecie. Nazwa wina musującego "szampańskie" zastrzeżona jest tylko dla win tego typu produkowanych w Szampanii. Niejeden raz miały już miejsce przegrane procesy o używanie nazwy "szampan" przez inne wytwórnie. I tak Rosjanie musieli przejść z ,,szampanskoje,, na ,,igristoje,, !

Jak pije się szampana?

Podaje się go w gładkich kieliszkach o kształcie odwróconego stożka, bądź w szerszych, cylindrycznych i dość niskich. Powinien być schłodzony do temp. od 6 do 12 stopni C. Najczęściej w tym celu stawia się go do specjalnego kubełka z lodem. Idealny na wszelkiego rodzaju przyjęcia stanowi jeden z najlepszych aperitifów w świecie. Najlepiej smakuje z kawiorem bądź wędzonym łososiem. Uderza do głowy szybciej niż pozostałe alkohole dzięki zawartości bąbelków dwutlenku węgla. Sam w sobie ma tak wyśmienity smak, że rzadko miesza się go z innymi składnikami, jak soki, wina czy mocniejsze trunki.

Niemniej w światowych publikacjach na temat przyrządzania drinków są również i te, w których jeden ze składników stanowi właśnie szampan. W wydanym w Anglii "The international drinker ‘s companion" znaleźliśmy blisko 70 drinków z udziałem szampana.

Oto jeden z bardziej popularnych przepisów:

CHAMPAGNE BAJOU: około 50 g ginu zmieszać z łyżeczką soku cytrynowego, dodać kostki lodu, dobrze wstrząsnąć i uzupełnić szampanem do 150 g.