Chcecie poczuć się niczym w gorącej Hiszpanii? Przygotujcie zatem ich typowe danie - tortille! Nie jest to placek z warzywami w środku, jak może się wam zdawać, ale zapiekanka z ziemniaków.
składniki:
- 5-6 średniej wielkości ziemniaków
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- 4 jajka
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i pokrój na cienkie plasterki.
- Cebule obierz i pokrój.
- Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj cebulę i zeszklij na złoty kolor. Dodaj ziemniaki i smaż ok. 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Jajka roztrzep, przypraw solą i pieprzem, dodaj usmażone ziemniaki, wymieszaj.
- Przelej masę z ziemniakami na patelnię.
- Tortilla znajdzie się na talerzu, następnie tortillę zsuń z powrotem na patelnię i usmaż z drugiej strony.