Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Hiszpańska zupa ziemniaczana z chorizo

Kuchnia hiszpańska nie tylko słynie z mięs i owoców morza, ale także z częstego wykorzystywania ziemniaków w tamtejszych daniach. Za sprawą ostrych przypraw i kiełbasy chorizo, tradycyjna zupa ziemniaczana nabiera nowego temperamentu.

składniki:

  • 2 białe cebule
  • 1 czerwona cebulka
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 1 por
  • 2 pietruszki
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Gałązka rozmarynu
  • Kostka rosołowa
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • Kiełbasa chorizo
  • Sól i pieprz

przyrządzanie:

  1. Białe cebule i czosnek obrać. Cebule pokroić w piórka, czosnek w plasterki.
  2. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę i zrumienić czosnek.
  3. Pietruszki, pora i ziemniaki obrać. Pietruszki pokroić na mniejsze kawałki, ziemniaki w kostkę, pora w półksiężyce.
  4. Z papryczki usunąć wszystkie pesteczki, pokroić ją w plasterki.
  5. Do garnka z cebulą i czosnkiem dorzucić gałązkę rozmarynu, pokrojone pietruszki, pora, ziemniaki i papryczkę chilli, dodać słodką paprykę i podsmażyć wszystko przez ok. 5 minut.
  6. Podsmażone warzywa zalać ok. 1 litrem wody, dodać kostkę Rosół Wołowy Winiary. Gotować do miękkości warzyw. W międzyczasie skarmelizować czerwoną cebulę i podsmażyć kiełbasę.
  7. Kiedy warzywa zmiękną, zmiksować zupę na gładki krem, dodać śmietankę. Gdyby krem był zbyt gęsty – dolać wody. Zupę ziemniaczaną doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  8. Hiszpańską zupę ziemniaczaną podawać z kawałkami lekko zrumienionej kiełbasy i karmelizowanej czerwonej cebulki.

ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem