Kuchnia hiszpańska nie tylko słynie z mięs i owoców morza, ale także z częstego wykorzystywania ziemniaków w tamtejszych daniach. Za sprawą ostrych przypraw i kiełbasy chorizo, tradycyjna zupa ziemniaczana nabiera nowego temperamentu.
składniki:
- 2 białe cebule
- 1 czerwona cebulka
- 3 ząbki czosnku
- 4 ziemniaki
- 1 por
- 2 pietruszki
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Gałązka rozmarynu
- Kostka rosołowa
- 150 ml śmietanki kremówki
- Kiełbasa chorizo
- Sól i pieprz
przyrządzanie:
- Białe cebule i czosnek obrać. Cebule pokroić w piórka, czosnek w plasterki.
- W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę i zrumienić czosnek.
- Pietruszki, pora i ziemniaki obrać. Pietruszki pokroić na mniejsze kawałki, ziemniaki w kostkę, pora w półksiężyce.
- Z papryczki usunąć wszystkie pesteczki, pokroić ją w plasterki.
- Do garnka z cebulą i czosnkiem dorzucić gałązkę rozmarynu, pokrojone pietruszki, pora, ziemniaki i papryczkę chilli, dodać słodką paprykę i podsmażyć wszystko przez ok. 5 minut.
- Podsmażone warzywa zalać ok. 1 litrem wody, dodać kostkę Rosół Wołowy Winiary. Gotować do miękkości warzyw. W międzyczasie skarmelizować czerwoną cebulę i podsmażyć kiełbasę.
- Kiedy warzywa zmiękną, zmiksować zupę na gładki krem, dodać śmietankę. Gdyby krem był zbyt gęsty – dolać wody. Zupę ziemniaczaną doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Hiszpańską zupę ziemniaczaną podawać z kawałkami lekko zrumienionej kiełbasy i karmelizowanej czerwonej cebulki.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem