Hiszpański omlet z cebulą i zieloną papryką
• 200 ml oliwy z oliwek Carbonell
• Pół łyżeczki soli
• Łyżeczka pieprzu
• 4 jajka
• Cebula
• 400 g ziemniaków
• 2 zielone papryki
Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, oczyszczone papryki tniemy w paski.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oliwy Carbonell, gdy będzie już gorąca, porcjami dodajemy oprószone pieprzem ziemniaki. Następnie na małym ogniu smażymy cebulę i dodajemy paski papryki. Całość dusimy do miękkości przez ok. 30 minut, a po tym czasie odcedzamy z nadmiaru wody i odstawiamy do ostygnięcia.
W dużej misce dokładnie mieszamy wystudzona masę z jajkami i solą i pozostawiamy na kilka minut.
Rozgrzewamy kilka kropel oliwy Carbonell na patelni i dodajemy porcję mieszaniny. Po ok. 2 minutach smażenia na małym ogniu odwracamy placek na drugą stronę. Czas smażenia zależy od tego jaką lubimy konsystencję tortilli. Danie można jeść z sosem mięsnym lub czosnkowym albo bez dodatków.