Sos Aioli to fundament kuchni śródziemnomorskiej. Jego nazwa wywodzi się z prowansalskiego alh(czosnek, łac. alium) i òli (oliwa, łac. oleum). Przygotowuje się go z czosnku, żółtek, oliwy i sosu limonkowego. Wspaniale sprawdza się jako dodatek do sałatek, pieczywa czy makaronów!

składniki:
• 4 ząbki czosnku
• 1 żółtko
• sól, pieprz
• 250 ml oliwy z oliwek
• 1 limonka
przyrządzanie:
1. Obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę.
2. Przekładamy do miski, dodajemy żółtko.
3. Doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy.
4. Cały czas miksując wlewamy oliwę z oliwek.
5. Dodajemy sok z limonki i mieszamy.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













