Caldereta to jednogarnkowe danie przypominające gulasz z mięsem, pomidorami, ziemniakami, oliwą i ostrymi przyprawami. To specjalność kuchni iberyjskiej oraz filipińskiej, gdzie stanowi pamiątkę po kolonialnych zapędach Hiszpanów.
składniki:
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- duża cebula
-0,5 kg wołowiny
- 3 pomidory bez skórki
- 300 ml białego wina
- 4 ząbki czosnku
- czubata łyżka słodkiej papryki w proszku
- łyżka mąki pszennej
- pół łyżeczki tymianku
- pół łyżeczki rozmarynu
- ostra papryka do smaku
- sól i pieprz
przyrządzanie:
Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy w całości obrane ząbki czosnku, smażymy na wolnym ogniu przez kilka minut, aż się ze złocą, po czym zdejmujemy je.
Na tej samej patelni podsmażamy następnie mięso przez kilka minut, uważając aby się nie przypaliła. Kiedy będzie już gotowa, zdejmujemy ją z patelni i odkładamy na bok, a na tej samej oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę.
Gdy cebula się zeszkli dodajemy mąkę, mieszamy intensywnie, a następnie wrzucamy pozostałe warzywa (papryki i pomidory) również pokrojone w kostkę (nie musi być drobna) i zalewamy winem. Gotujemy na dużym ogniu przez kilka minut, a następnie ogień zmniejszamy, dodajemy przyprawy i podsmażone mięso i na wolnym ogniu dusimy przez 45 minut.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy