Hiszpanie znają się na kuchni! Kto w to wątpi, powinien spróbować ich przepisu na krewetki. Smażą je w oliwie z oliwek, z dodatkiem czosnku, chilli i pietruszki. Do tego dania koniecznie trzeba zaserwować bagietkę, którą macza się w tłuszczu.
składniki:
- 200 g krewetek
- 2 ząbki czosnku
- 1 ostra papryka
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- ocet
przyrządzanie:
- Rozmrożone krewetki płuczemy pod zimną, bieżącą wodą i następnie suszymy używając papierowych ręczników.
- Obieramy 2 ząbki czosnku i kroimy drobno natkę pietruszki.
- Grzejemy kilka łyżek oliwy na patelni i następnie dodajemy pokrojony czosnek i paprykę. Zarumieniamy czosnek i dodajemy krewetki, które smażymy przez około 2 minuty z każdej strony.
- Dodajemy natkę pietruszki i 1 łyżkę octu.
- Zarumieniamy krewetki przez dodatkowe 2 minuty.