Pulpo a la gallega to jedno z najprostszych dań kuchni hiszpańskiej. To gotowana ośmiorniczka podawana na ziemniakach z oliwą i wędzoną papryką. Pycha!
składniki:
- 1 ośmiornica
- 2 liście laurowe
- pieprz
- oliwa z oliwek
- sól morska
- papryka wędzona w proszku
- 3 ziemniaki
przyrządzanie:
Ośmiornicę rozmrozić, najlepiej w lodówce. Rozmrożoną opłukać, następnie ośmiornicę ugotować do miękkości, z pieprzem i liściem laurowym.
Po ugotowaniu ośmiornicę wyjąć z wody poczekać aż chwilę przestygnie.
W międzyczasie ugotować ziemniaki w całości.
Ramiona ośmiornicy pokroić w krążki. Na talerzu ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki, na nich kawałki ośmiornicy, wszystko posolić solą morską, posypać papryką ostrą i słodką, polać obficie oliwą. Smacznego!
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy