Delikatne kruche ciastka przypominające nieco w smaku rodzime faworki
przepis z kuchni: hiszpańskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
150 g mąki
3 łyżki masła
1 łyżka kremowego likieru
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
2 łyżki cukru
1 mało jajo
olej do głębokiego smażenia
2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta mielonego imbiru
przyrządzanie:
Do mąki przesianej do miski dodać roztopione, wystudzone masło, likier, aromat waniliowy, cukier, sól oraz rozmącone jajko. Wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta. Uormować z niego kulę, zawinąć w folię aluminiową i odłożyć na 15 minut.
Ciasto rozwałkować, szklanką lub foremką do tartaletek wycinać kółka, które wrzucać na rozgrzany w głębokim rondlu (lub frytkownicy) tłuszcz. Smażyć na złoty kolor z obu stron (ciastka muszą napęcznieć). Odsączyć na papierowym ręczniku.
Jeszcze gorące posypać przez małe sitko mieszanką cukru pudru, imbiru, cynamonu.