Jeden z najpopularniejszych hiszpańskich tapasów, jedzony do piwa w barze ze znajomymi. Swój niesamowity smak zawdzięcza pikantnemu sosowi bravas przygotowanego z pikantnej papryki pimenton.
składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 litr oleju do smażenia
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 listek laurowy
- po 1 łyżce wędzonej papryki w proszku łagodnej i ostrej
- 1 łyżka mąki
- sól i pieprz
przyrządzanie:
- Ziemniaki obrać, pokroić na 2,5 cm kawałki. Opłukać i dokładnie osuszyć na ręcznikach. Jeśli ziemniaki nie będą od razu smażone, najlepiej przetrzymać je w garnku z zimna i osoloną wodą.
- Przed smażeniem ziemniaki dokładnie osuszyć.
- Podgrzać cały olej do 110 stopni w garnku. Włożyć ziemniaki i smażyć w tej samej temperaturze przez 10 minut. Następnie wyjąć ziemniaki łyżką cedzakową i odłożyć na 2 talerze. Odstawić olej z ognia do czasu ostudzenia ziemniaków. Rozgrzać ponownie tłuszcz, tym razem do 175 stopni.
- Włożyć ostudzone ziemniaki i smażyć w tej samej temperaturze przez około 5-7 minut do czasu aż ziemniaki będą delikatnie zrumienione. W międzyczasie można 1 – 2 razy ziemniaki przemieszać. Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na ręcznikach papierowych. Od razu podawać posypując solą morską, najlepiej gruboziarnistą.