Jeden z najpopularniejszych hiszpańskich tapasów, jedzony do piwa w barze ze znajomymi. Swój niesamowity smak zawdzięcza pikantnemu sosowi bravas przygotowanego z pikantnej papryki pimenton.
składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 litr oleju do smażenia
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 listek laurowy
- po 1 łyżce wędzonej papryki w proszku łagodnej i ostrej
- 1 łyżka mąki
- sól i pieprz
przyrządzanie:
SOS PIMENTÓN:
- W małym rondelku podgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek i zeszklić je co chwilkę mieszając, przez około 8 minut. Dodać liść laurowy, paprykę wędzoną i mąkę, smażyć przez 2 minuty cały czas mieszając. Dodać 1 i 1/2 szklanki wody i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 10 minut, lub do czasu aż sos będzie odpowiednio gęsty. Wyjąć liść laurowy, doprawić solą i pieprzem, zmiksować na gładki sos. Ostudzić.