Hit sezonu czyli kremowa, gęsta zupa z kalafiorem i rukolą. Ciekawe połączenie kusi, prawda? Zachęcamy do wypróbowania!

składniki:
- 1 mała cebula biała
- kalafior, spora główka
- średni por
- rukola - 3 garście
- śmietanka 30%
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz
- zielenina do dekoracji
- bulion warzywny/woda - 2 litry
przyrządzanie:
- Dokładnie umyj wszystkie warzywa. Szczególnie kalafiora.
- Na dnie garnka rozgrzej 3 łyżki masła lub oliwy, zeszklij na tłuszczu drobno posiekanego pora i cebulę.
- Dodaj podzielony na różyczki kalafior i zalej rosołem lub wodą.
- Gotuj, aż kalafior będzie miękki.
- Dodaj rukolę, gotuj kolejne 8 minut.
- Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na gładki krem, dopraw śmietanką, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Udekoruj ulubioną zieleniną. Możesz posypać pestkami słonecznika lub sezamem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














