Hit sezonu czyli kremowa, gęsta zupa z kalafiorem i rukolą. Ciekawe połączenie kusi, prawda? Zachęcamy do wypróbowania!
składniki:
- 1 mała cebula biała
- kalafior, spora główka
- średni por
- rukola - 3 garście
- śmietanka 30%
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz
- zielenina do dekoracji
- bulion warzywny/woda - 2 litry
przyrządzanie:
- Dokładnie umyj wszystkie warzywa. Szczególnie kalafiora.
- Na dnie garnka rozgrzej 3 łyżki masła lub oliwy, zeszklij na tłuszczu drobno posiekanego pora i cebulę.
- Dodaj podzielony na różyczki kalafior i zalej rosołem lub wodą.
- Gotuj, aż kalafior będzie miękki.
- Dodaj rukolę, gotuj kolejne 8 minut.
- Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na gładki krem, dopraw śmietanką, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Udekoruj ulubioną zieleniną. Możesz posypać pestkami słonecznika lub sezamem.