Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Homar duszony

  • 1 homar
  • 50 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 g marchwi
  • 50 g selera
  • 50 g pora
  • 200 g pomidorów
  • 60 ml oleju
  • 150 ml białego wina
  • 200 ml wywaru rybnego
  • 20 g masła
  • 100 ml śmietany
  • zielona pietruszka

Wykręcić szczypce, a głowę homara przepołowić wzdłuż ciężkim nożem. Pancerz poluzować z jednej strony, palcami wyjąć żołądek. Wątrobę i ewentualnie ikrę wyciągnąć ostrożnie łyżką, odstawić. Przytrzymać homara lewą ręką za pancerz piersiowy, a prawą wyciągnąć ogon, wykręcając go. Naciskając mocno, nadłamać pancerz, rozłamać od dołu i wyciągnąć mięso. Rozgrzać olej, włożyć części z homara i mocno podsmażyć 3-4 minuty, wciąż je przewracając, włożyć cebulkę, czosnek, por, seler, marchewkę – wszystko poszatkowane, lekko podsmażyć. Wlać wino, wywar rybny, dodać pomidory bez skórki pokrojone w kostkę, doprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek, całość dusić przez 6 minut. Masło, wątróbkę i ew. ikrę wymieszać dokładnie na gładką masę w miseczce i przetrzeć przez drobne sitko. Wywar lekko podgrzać, mieszankę masła i wątróbki dodawać do wywaru po łyżeczce, dokładnie mieszając. Natychmiast po dokładnym wymieszaniu masła z sosem, należy dodać śmietany i jeszcze przez kilka minut gotować, przecedzić przez drobne sitko, doprawić solą i pieprzem. Rozlać na talerze, ułożyć na nich kawałki homara i przybrać gałązkami pietruszki.