Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Hotategai batayaki smażone przegrzebki (małże św. Jakuba)

Potrawa ta jest ulubioną przekąską do sake i spotkać ją można w menu wielu japońskich barów, do których stali bywalcy przychodzą nie tylko na szklaneczkę alkoholu, ale przede wszystkim zjeść coś smacznego. Przepis na Hotategai batayaki - smażone przegrzebki (małże św. Jakuba), pochodzi z książki Jacka Wana "TAO SMAKU" (wydawnictwo Buchmann). Spróbuj koniecznie!tao

liczba porcji: 4 osoby

składniki:

  • przegrzebki (mogą być mrożone) 500 g
  • cebula 3 szt.
  • masło klarowane 2 łyżki
  • sól ½ łyżeczki
  • pieprz czarny ½ łyżeczki
  • wasabi ½ łyżeczki
  • mirin 2 łyżki
  • sake 1 łyżka

przyrządzanie:

  • Zagotować w garnku ok. 2 l wody. Po zagotowaniu wrzucić do garnka mrożone przegrzebki na ok. 3 min. Następnie wyjąć i osuszyć.
  • Cebulę pokroić w piórka.
  • Połączyć ze sobą mirin, sake i wasabi; dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i gdy zacznie lekko dymić, dodać cebulę; smażyć do zeszklenia.
  • Do patelni włożyć osuszone przegrzebki, dodać sól i pieprz; smażyć ok. 2 min.
  • Następnie dodać wymieszany mirin, sake oraz wasabi i smażyć, mieszając, kolejne 3 min.
  • Przegrzebki podawać na gorąco, przybrane ćwiartkami cytryny.

uwagi:
Nie smażyć przegrzebków zbyt długo, bo skurczą się i stwardnieją.