Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Hotategai batayaki smażone przegrzebki (małże św. Jakuba)

Potrawa ta jest ulubioną przekąską do sake i spotkać ją można w menu wielu japońskich barów, do których stali bywalcy przychodzą nie tylko na szklaneczkę alkoholu, ale przede wszystkim zjeść coś smacznego. Przepis na Hotategai batayaki - smażone przegrzebki (małże św. Jakuba), pochodzi z książki Jacka Wana "TAO SMAKU" (wydawnictwo Buchmann). Spróbuj koniecznie!tao

liczba porcji: 4 osoby

składniki:

  • przegrzebki (mogą być mrożone) 500 g
  • cebula 3 szt.
  • masło klarowane 2 łyżki
  • sól ½ łyżeczki
  • pieprz czarny ½ łyżeczki
  • wasabi ½ łyżeczki
  • mirin 2 łyżki
  • sake 1 łyżka

przyrządzanie:

  • Zagotować w garnku ok. 2 l wody. Po zagotowaniu wrzucić do garnka mrożone przegrzebki na ok. 3 min. Następnie wyjąć i osuszyć.
  • Cebulę pokroić w piórka.
  • Połączyć ze sobą mirin, sake i wasabi; dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i gdy zacznie lekko dymić, dodać cebulę; smażyć do zeszklenia.
  • Do patelni włożyć osuszone przegrzebki, dodać sól i pieprz; smażyć ok. 2 min.
  • Następnie dodać wymieszany mirin, sake oraz wasabi i smażyć, mieszając, kolejne 3 min.
  • Przegrzebki podawać na gorąco, przybrane ćwiartkami cytryny.

uwagi:
Nie smażyć przegrzebków zbyt długo, bo skurczą się i stwardnieją.