Napój alkoholowy pochodzenia chińskiego, nazywany żółtym winem albo żółtym alkoholem, mimo że występuje w kilku różnych kolorach
Huangjiu ma do 20 procent alkoholu. Produkowany jest głównie z ryżu, choć spotyka się też wersję pszeniczną lub jaglaną. Nazywany jest często bęłdnie winem ryżowym, choć jego produkcja różni się od procesu wytwarzania wina.
Trunek ten jest pasteryzowany, butelkowany i poddawany leżakowaniu.
Huangjiu jest jednym z najbardziej popularnych alkoholi na świecie. Podobnie jak wino produkowany jest w wersjach od wytrawnej do słodkiej. Ma też liczne odmiany – to zróżnicowanie powoduje, że konkursy podczas których wytwórcy przezentują swoje huangjiu są chińskimi świętami.
W Europie, mimo licznych prób wypromowania, wciąż uchodzi bardziej za ciekawostkę kulinarną niż rarytas. Jest ważnym składnikiem wielu dań kuchni chińskiej