Uwielbiacie hummus? A próbowaliście kiedykolwiek dodać do niego warzywa lub przyprawy, by całkowicie odmienić jego smak? My dziś postanowiliśmy przygotować hummus buraczany. Burak jest smaczny, zdrowy i modny. A pasta z cieciorki z jego dodatkiem zapewnia niesamowite wrażenia kulinarne.
składniki:
1 szklanka suchej ciecierzycy
1/2 szklanki tahiny
1 średni burak
sok z połowy cytryny
1-2 ząbki czosnku
2 łyżeczki sody oczyszczonej
sól
przyrządzanie:
- Ciecierzycę zalać dużą ilością zimnej wody, dodać łyżeczkę sody oczyszczonej i zostawić na noc.
- Następnego dnia ciecierzycę odcedzić, opłukać i zalać świeżą wodą także z łyżeczką sody. Gotować na średnim ogniu, uważając na kipiącą białą pianę – cieciorka będzie gotowa, kiedy ziarenko po naciśnięciu palcami będzie się rozchodzić i będzie maślane w środku. To ważne, aby ciecierzyca była bardzo miękka – ugotowanie do tego stopnia miękkości zajmuje około 30-50 minut.
- W międzyczasie buraka upiec w folii lub ugotować do miękkości, pieczenie zajmuje około godziny, ale burak jest wtedy dużo słodszy i smaczniejszy. Ważne jednak, aby był naprawdę dobrze upieczony i bardzo miękki.
- Ugotowaną ciecierzycę należy dokładnie opłukać w zimnej wodzie, dodać tahinę z czosnkiem i wszystko utrzeć ręcznym blenderem. Następnie dodać buraka, sok z cytryny i wszystko utrzeć na bardzo gładką masę, na koniec doprawić do smaku solą albo większą ilością cytryny lub czosnku.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy