Nie ma lepszej zupy na jesień niż krem dyniowy. Dziś proponujemy Wam wersję z mleczkiem kokosowym, który urozmaici jej smak. Spróbujecie?
składniki:
- dynia - 1 mała sztuka
- szalotka - 1 szt
- czosnek - 1 ząbek
- mleko kokosowe - 1 szklanka
- oliwa - 2 łyżki
- woda - ok. 3 szklanek
- pasta curry -
- sól -
przyrządzanie:
- Dynię pokrój w kostkę, skrop oliwą i zapiekaj 20 minut w temp. 200 oC- do miękkości, po czym obierz ze skórki i pokrój.
2. Na oliwie zeszklij drobno posiekaną szalotkę i czosnek, podlej odrobiną wody, dodaj dynię, wymieszaj. Zalej wodą, przypraw pastą curry i gotuj kilka minut. Dolej mleczko kokosowe, doprowadź do wrzenia.
3. Zupę zmiksuj na gładki krem.