Sezon na dynie w pełni. Ten pomarańczowy owoc o nietuzinkowym kształcie, posiada niezwykłe walory smakowe, a przede wszystkim jest bardzo pożywny. Co więcej, dostarcza naszemu organizmowi witaminy A, B oraz C, a także sód, potas, magnez, wapń i żelazo. Warto również dodać, że występuje na świecie w 760 odmianach.
Eksperci Ahmad Tea London przygotowali oryginalny przepis na napój dyniowy z dodatkiem herbaty, który rozgrzeje nas w nawet najchłodniejszy jesienny wieczór.
składniki:
- 3 torebki herbaty Ahmad Tea Cinnamon Haze
- ¾ szklanki gorącej wody
- ¼ szklanki puree z dyni
- 2 szklanki mleka migdałowego
- 1 laska wanilii
- 1 łyżeczka miodu gryczanego
- szczypta cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
przyrządzanie:
Sposób przygotowania puree z dyni:
-
Małą dynię umyj, przekrój i dokładnie wyjmij wszystkie pestki. Pamiętaj również o usunięciu ogonka.
-
Następnie pokrój ją na ćwiartki i połóż na blasze do pieczenia, wcześniej wyłożonej pergaminem.
-
Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz około 40 minut.
-
Dynię ostudź, wydrąż miękki miąższ łyżką, a następnie zblenduj go.
Sposób przygotowania napoju:
-
Zaparz 3 torebki herbaty Ahmad Tea Cinnamon Haze w ¾ szklanki gorącej wody przez 3 minuty. Po wyjęciu wyciśnij dokładnie torebki, by uzyskać pełnię smaku.
-
Do ¼ szklanki puree z dyni wlej esencję herbacianą i ubij za pomocą trzepaczki. Następnie podgrzej w garnku na średnim ogniu.
-
W tym samym czasie, w drugim małym rondelku, podgrzej mleko migdałowe, dodaj ziarenka wanilii oraz miód gryczany. Podgrzewaj składniki prawie do momentu wrzenia.
-
Puree dyniowe z esencją herbacianą rozłóż do dwóch kubków, a następnie wlej do nich podgrzane mleko migdałowe.
-
Napój posyp cynamonem i gałką muszkatołową. Podawaj gorący.