Sezon na grzyby w pełni. Podpowiemy, jak pomysłowo wykorzystać je w kuchni w nowych, niebanalnych, kulinarnych aranżacjach z dodatkiem wykwintnej kaczki.
Mają aromatyczny i zwarty miąższ. Zawierają w sobie pokaźną dawkę fosforu, witamin z grupy B oraz żelaza. Borowiki szlachetne, zwane też prawdziwkami, znajdują szerokie zastosowanie w europejskich kuchniach. Poznaj je w nowej, zaskakującej odsłonie – z soczystym mięsem kaczki. Grupa Drosed – Specjalista od drobiu – poleca przepis na aromatyczne risotto z dodatkiem prawdziwków i duszonej kaczki.
W tym daniu wykwintny smak kaczki jest podkreślony charakterystycznym aromatem prawdziwków, a kruchość jej mięsa równoważy zwarty miąższ grzybów. To duet idealny na jesienne chłody – pożywne danie, które wprost obfituje w składniki odżywcze, zwłaszcza te pochodzące z kaczego mięsa – białko, fosfor, żelazo, potas czy witaminy.składniki:
- mięso z ½ kaczki
- 1 cebula
- 250 g prawdziwków
- sól, pieprz
- 1 szkl. ryżu
- masło
przyrządzanie:
Mięso nacieramy solą, czosnkiem, a następnie kroimy na nieduże kawałki. Obrumieniamy na tłuszczu, dodajemy pokrojoną cebulę i całość podsmażamy. Podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem. Gdy mięso jest miękkie, dodajemy podsmażone na maśle prawdziwki (zostawiając kilka na później), a następnie szklankę ryżu. Całość mieszamy, solimy oraz zalewamy szklanką wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy ryż wchłonie wodę, dodajemy nieco majeranku oraz uzupełniamy kolejną, niepełną szklanką wody i zostawiamy na ogniu pod przykryciem. Po kilku minutach potrawa powinna być gotowa. Podajemy w miseczkach np. z kiełkami słonecznika lub roszponką.
uwagi:
Jeśli chcesz, aby Twoje risotto było jeszcze smaczniejsze, wybierz mięso z Młodej Kaczki Zagrodowej z Podlasia. Dzięki tradycyjnemu chowowi na ekologicznie czystych terenach „Zielonych Płuc Polski”, specjalnemu sposobowi karmienia i spełnieniu przez producenta restrykcyjnych norm, mięso z tej kaczki wyróżnia się wybornym smakiem i kruchością.