By cieszyć się jego smakiem, musimy sprowadzać go z Azji lub Australii. O tym, że warto to robić, przekonało się już tysiące gotujących
Jego nazwa łacińska to Zingiber Boehm. To, co uźywamy do spożycia, jest kłączem imbiru. Ale dodatkowo roślinę tę wykorzystuje się w lecznictwie, a także – ze względu na przepiękne kwiaty – jako ozdobnę.
Oprócz niezwykłego smaku, który doskonale wzbogaca smak nie tylko azjatyckich dań, imbir stosowany jest jako przyprawa wzmacniająca organizm. Olejki w nim zawarte ułatwiają bowiem przyswajanie witamin oraz… ułatwiają trawienie i łagodzą mdłosci. Dlatego napoje imbirowe tak czesto pijane są przez kobiety w ciąży. Imbir poprawia też krążenie krwi, ale uważanie go za afrodyzjak jest bardzo grubą przesadą.
Dietetycy polecają też dodawanie odbrobiny sproszkowanego imbiru do kawy, by złagodzić jej działanie.