Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Łopatka wieprzowa w rozmarynie z ziemniakami i ananasem

Danie idealne do zaserwowania na uroczysty obiad w doborowym towarzystwie, cechującym się wyszukanym smakiem. Życzę smacznego!!!

Składniki:

  • 800g łopatki cielęcej
  • 2 duże ziemniaki
  • ¼ ananasa
  • 2-3 gałązki rozmarynu
  • 1 szklanka brandy
  • pieprz, sól
  • oliwa z oliwek (lub olej)

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę (ok. 1 szkl.) Ziemniaki obieramy, odcinamy zaokrąglone boki tak, by powstał prostokąt. Kroimy go na bloki o grubości ok. 3 cm. Smażymy je. Mięso kroimy na 4 kawałki po ok. 200g. Solimy, dodajemy odrobinę pieprzu. Na osobnej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Wlewamy szklankę brandy (UWAGA – wybuchnie ogień). Gdy ogień zgaśnie przekładamy mięso do żaroodpornego naczynia. Polewamy tłuszczem ze smażenia i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 min w temp. 200oC. Usmażone ziemniaki odsączamy z tłuszczu, wkładając je na ręcznik papierowy. Odlewamy trochę tłuszczu z patelni i na niej smażymy ananas pokrojony w bloki tak, jak ziemniaki. Odsączamy.
Mięso wyciągamy, posypujemy rozmarynem i ponownie wstawiamy do piekarnika jeszcze na ok. 5min. Wykładamy na talerz polewamy sosem powstałym z pieczenia. Ziemniaki i ananas kładziemy jedno na drugie na skos, aby powstała 3-pietrowa piramidka. Nakłuwamy w środku patyczkiem i wsadzamy gałązkę rozmarynu (można też użyć wykałaczek lub specjalnych patyczków do koreczków).