Zaskakujące połączenie soczystego mango z ogórkami i pomidorami
przepis z kuchni: indyjskiej
czas: 10 minut + 30 minut chłodzenia
liczba porcji: 4
składniki:
1 dojrzały owoc mango
4 średnie pomidory
1/2 długiego ogórka
1 mała czerwona cebula
posiekany szczypiorek do dekoracji
Sos:
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1/2 łyżeczki sosu tabasco
szczypta soli
przyrządzanie:
Na dużym talerzu lub półmisku ułożyć cienkie plastreki obranego wcześniej ze skórki ogórka, a nim pokrojone w plasterki pomidory. Mango pokroić wzdłuż na cienkie plastry, usunąć kawałki pestki oraz skórkę. Ułożyć na pomidorach, a na nich pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.
Do słoika wlać wszystkie składniki sosu oraz dodać sól, zakręcić i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać czosnek. Sosem polać sałatkę. Wstawić do lodówki na ok. 1/2 godziny. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.