
Zaskakujące połączenie soczystego mango z ogórkami i pomidorami
przepis z kuchni: indyjskiej
czas: 10 minut + 30 minut chłodzenia
liczba porcji: 4
składniki:
1 dojrzały owoc mango
4 średnie pomidory
1/2 długiego ogórka
1 mała czerwona cebula
posiekany szczypiorek do dekoracji
Sos:
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1/2 łyżeczki sosu tabasco
szczypta soli
przyrządzanie:
Na dużym talerzu lub półmisku ułożyć cienkie plastreki obranego wcześniej ze skórki ogórka, a nim pokrojone w plasterki pomidory. Mango pokroić wzdłuż na cienkie plastry, usunąć kawałki pestki oraz skórkę. Ułożyć na pomidorach, a na nich pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.
Do słoika wlać wszystkie składniki sosu oraz dodać sól, zakręcić i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać czosnek. Sosem polać sałatkę. Wstawić do lodówki na ok. 1/2 godziny. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













